dimarts, 25 de juny del 2013

Autors

Saps què és un autor/a?

És la persona que crea una obra artística. Normalment s'usa per a creacions literàries.


Saps què és un compositor/a?

És la persona que crea una obra musical a partir de la unió i combinació de diferents elements musicals, ja sigui de manera escrita o no.


Actualment, en el terreny de la música, la diferència entre autor i compositor a vegades és sensiblement invisible, molts confonen -confonem- entenent que és el mateix.
L'autor o compositor d'una peça musical -de l'estil que sigui- es diu que "beu de diverses fonts". Això significa que per a crear aquella composició a après, estudiat i/o interpretat altres composicions que no són seves, de fet és vital per a enriquir-te com a músic/intèrpret/compositor (ningú pot crear música sense haver treballat a partir del que ja està fet). És evident que la gràcia recau en ser original i musicalment enganxós (que la melodia enganxi), o no. Però com que a nivell musical pràcticament tot ja està creat, la  solució està en aprendre copiant i després poder crear el teu propi estil, aquesta és la part més complexa i alhora autèntica.

Hi ha qui considera que agafar les idees d'un altre s'anomena plagi, perquè robes la idea d'algú altre.
Fa poc, per exemple va aparèixer a les notícies que un famós cantant havia plagiat (de "plagi" que, recordem, significa usar una idea original d'algú altre) un fragment d'un altre músic (en aquest cas el ritme i acords de l'acompanyament de tota la cançó). La sentència del jutje va ser fer pagar una multa força elevada perquè aquest famós cantant s'ha enriquit gràcies a aquest tema. Opina per tu mateix/a.


el plagi

l'original

les dues alhora: l'original amb la versió a sobre.
Es pot comprovar com estan perfectament conjuntades.


Posem un altre exemple. En aquest cas la idea musical va ser demanada als autors per poder-la usar, pagant-ne una quantitat molt elevada. Només s'agafa la melodia (no cantada) de l'inici, que reapareix en alguns fragments més.


la versió

l'original


Per això és tant important el respecte cap a l'autor/a-compositor/a i anomenar sempre el nom i el títol.

Hi han alguns drets que l'autor/a cedeix a tothom, però això només pot decidir-ho ell/a. S'anomenen llicències lliures, com la d'aquest blog (al final de la columna de la dreta).



2 comentaris:

  1. hola Ran quant de temps! bueno pos dirte que m'agrada molt la teva pagia i que sepra segueixo les teves novetats tot i que ara estic a lìnstitut, i ara faig teatre i ballo el musical de mamma mia i tambe hi ballo la canço de gimme gimme gimme. et trobem a faltar!!!
    Nesrine

    ResponElimina
    Respostes
    1. Uola, Nesrine! Què tal? Quina il·lusió llegir-te i saber de tu! Teatre! Música! Teatre musical!!!! Quina idea més bona. Trobo que és una gran activitat artística perquè és música, teatre i dansa. T'agraeixo moltíssim que ens vagis seguint i llegint. Saber que els i les exalumnes de tant en tant us enrecordeu de nosaltres i passeu per aquí, em dóna més ganes de seguir escrivint.
      Una abraçada molt cordial per a tu i el petit (que ja no tant) Fares.

      Elimina