dimecres, 16 de novembre del 2011

Sons de la natura

Que a la natura hi han molts sons ja ho sabem. Però, ¿sabem que molts compositors s'han inspirat en aquests sons i elements per crear la seva música? Som conscients que els primers sons musicals podríem considerar que provenen de la natura?

És evident que un so musical ha de tenir una intencionalitat, inclòs dins de l'espontaneïtat de la improvisació, per tal que arribi a l'oïent. Però deixant de banda aquest fet, hem de tenir present que els sons de la natura tenen una remor agradable i relaxant que per a molts, entre ells m'incloc, s'interpreta els sons naturals com a sons musicals. Tenen intenció? No, però és l'excepció que confirma la regla i la intencionalitat la troba l'oïent que l'escolta (i gaudeix).

Permeteu-me que en posi un exemple.



Però m'agradaria aprofitar aquesta explicació per a introduir un altre tema, que més endavant comentaré amb calma.

L'ésser humà, des de sempre, ha cercat sons, nous sons. Això originà la creació dels primers instruments i, posteriorment, dels instruments tècnicament complexos amb sons fantàstics (imagineu-vos com a exemple qualsevol instrument de l'orquestra o folclòric de certa complexitat).

Alhora, també, ha evolucionat amb un ull posat a la perfecció de la natura. Així, doncs, només cal veure com molts instruments han desenvolupat d'altres germans més grans i més petits per a imitar el registre i sonoritat de les veus humanes (els quatre instruments de corda fregada, el quartet de flautes de bec, de saxos, de flautes travesseres, etc.).

Per tot això, no és d'estranyar que unim els dos conceptes (natura i imitació) i sense més que el nostre cos poguem fer el que hem fet avui a la classe de Les estrelles (1r) i la classe de Els artistes (2n). En penjo el referent que corre per Internet.

 

Aviat penjarem els enregistraments de les creacions realitzades per les dues classes de Cicle Inicial, actualment en fase de maduració.

1 comentari: