Aprofito per ensenyar-vos que la música clàssica contemporània no és tota estrident. Música d'Arvo Pärt Spiegel im Spiegel.
dimarts, 25 d’octubre del 2011
dilluns, 17 d’octubre del 2011
Reciclatge i música
Moltes vegades, de fet la gran majoria, creiem que per a fer música necessitem un instrument físic -fals- i, per tant, l'hem de comprar a una botiga musical i, en conseqüència, val molts diners. Tot ell, fals.
Ja fa un bon temps que el reciclatge de residus i excedents no és que s'estigui posant de moda sinó que comença a ser un estil de vida adquirit i una mentalitat positiva vers el planeta. Doncs el mateix està succeïnt amb la música.
Actualment existeixen una gran quantitat d'instruments musicals creats a partir d'objectes en desús o que estaven a les deixalles. Així mateix ja afloren molts músics especialitzats en la creació de dits instruments i la seva interpretació, així com grups musicals compostos exclusivament d'artefactes musicals, compositors, constructors, campanyes publicitàries, concursos, exposicions,... i un llarg etcètera que dónen identitat a aquesta manera de crear i recrear música.
Us poso uns exemples.
Començaré amb el que més m'agrada, en Xavi Lozano, us passo un enllaç on sorprendreu de la creativitat i destresa d'aquest músic inquiet. A la secció de links trobareu la web del programa musical que presentava: Atrapasons. Veureu que hi ha una secció anomenada El món sona en la qual l'artista fa música amb una gran quantitat d'objectes quotidians: des d'una oliva i un macarró, passant per cadires, revistes, escombres, totxos,... Un artista ben enginyós!
A més, us penjo un video seu on interpreta amb instruments creats en cada programa a partir d'elements reciclats o habituals del nostre entorn. A la web, així com en el programa, hi ha l'apartat on explica pas a pas com confeccionar cada un d'aquests instruments.
A més, us penjo un video seu on interpreta amb instruments creats en cada programa a partir d'elements reciclats o habituals del nostre entorn. A la web, així com en el programa, hi ha l'apartat on explica pas a pas com confeccionar cada un d'aquests instruments.
A continuació us passo dos grups més: un són precursors i, els altres, catalans que han assolit gran reconeixement gràcies a haver creat instruments de gran complexitat.
I aquí un exemple de reciclatge musical dins de la publicitat. Tots els instruments estan fets amb peces de cotxe, d'un mateix cotxe, el que s'anuncia.
I ara orquestres.
A Internet trobareu una gran quantitat de webs on expliquen com confeccionar el teu instrument reciclat. Només cal trastejar una mica.
dijous, 6 d’octubre del 2011
Com comentar
Per aclarir dubtes us explico com comentar un post d'aquest blog.
Tenim dues possibilitats (de fet varies però explico les més viables):
a) Amb compte de correu electrònic de Gmail.
b) De manera anònima (la que us recomano, sens dubte).
Anem a veure aquesta última, l'Anònima, que resulta més senzilla.
1. Després de cada escrit o post, veureu destacat en color taronja (significa que això ens condueix cap a un altre lloc, que és clicable) X comentaris, entenent "X" com a algún nombre, i el cliquem.
2. A continuació, sota del text, apareix un quadre blanc on hi escriurem el nostre comentari (si us plau, no oblideu el vostre nom i la classe). Finalitzada la redacció, a sota, hem de desplegar i seleccionar una de les caselles que ens demana a Comenta com a:
4. Premeu Comentari de l'entrada i us sol·licitarà una verificació d'entrada a través d'un Captcha (=codi de lletres sense sentit per assegurar-se que és una persona qui intenta accedir). Escriviu les lletres demanades, cliqueu de nou a Comentari de l'entrada i llestos!
El vostre comentari no el veureu a la web immediatament doncs abans l'hauré de verificar, és per això que us demano que firmeu el comentari (nom i classe).
Espero que en sigui útil i no dubteu a preguntar per a qualsevol dubte. Animeu-vos a participar-hi!
Espero que en sigui útil i no dubteu a preguntar per a qualsevol dubte. Animeu-vos a participar-hi!
dilluns, 3 d’octubre del 2011
Instruments tradicionals catalans
Havent llegit el post anterior sobre els instruments, cal que faci una entrada específica als instruments pertinents a la nostra cultura i el nostre país. No pas per ser més rellevants sinó pel fet de ser els del nostre país, el que vivim i gaudim.
Us penjo el llistat dels tots els instruments pròpiament de la cultura catalana a l'apartat d'Apunts.
Veureu que hi apareixen tant els de la cobla com els que no ho són, almenys no pas els de la cobla moderna que és la que coneixem. Per altra banda, referent a això, no he inclòs els instruments clàssics que també s'empren per a la cobla, com podrien ser: la trompeta, el trombó i el contrabaix.
Si en voleu veure les imatges, el so, algun video i la seva història us recomano aquest enllaç sobre el folklore català.
diumenge, 2 d’octubre del 2011
Llistat d'instruments
Com ja sabeu a l'escola treballem una gran quantitat d'instruments (l'expressió s'aplica a "artefacte modificat o construït de manera que tingui unes peces que puguin ressonar en ser accionades amb el propòsit de generar música". Però la considero una definició massa estreta). Per tant, recomano quedar-nos com a definició d'instrument musical: objecte que produeixi so amb finalitats musicals.
A classe treballem a partir de la classificació clàssica dels instruments (us la podeu descarregar i imprimir-la). Aneu a la secció Apunts.
Però recordeu que cal afegir els instruments, anomenats, especials.
A més, crec que pot ser molt interessant donar un cop d'ull, de fet una lectura, a la Història de la classificació dels instruments. I saber que la ciència que estudia els instruments del món s'anomena Organologia, i la meva pretensió, a l'hora d'ensenyar-vos els instruments musicals i llur classificació, és conèixer, apreciar i respectar la gran quantitat d'instruments que existeixen, d'on provenen, la cultura que representen, el folclore que se'ls hi associa,... En definitiva la gran riquesa artístico-cultural que comporta un instrument i, per tant, la música en sí.
Evidentment, no he afegit instruments rellevants de cultures no-occidentals o clàssiques, no per això menys importants... ni molt menys! Però hem de tenir en compte dues coses: la primera és que llavors la llista seria massa extensa; i l'altre que, en definitiva, es tracta d'aprendre com es produeix el so i, per tant, no són més que mers exemples. Així, doncs, per exemple, en corda percudida tenim, a més del piano, el berimbau (instrument de Brasil).
Subscriure's a:
Missatges (Atom)