dimecres, 28 de setembre del 2011

El cerebro de los músicos

Los músicos profesionales tienen el cerebro más desarrollado.

Tocar un instrumento desarrolla el oído, la vista y la agilidad física


Un estudio que por primera vez ha comparado los cerebros de tres categorías diferentes de artistas, ha podido determinar que los músicos profesionales tienen más desarrolladas las zonas relacionadas con el oído, la vista y la agilidad física, aunque no por ello son necesariamente más inteligentes. Por Vanessa Marsh.


Los músicos profesionales tienen un cerebro más desarrollado que las demás personas, si bien esa característica no significa que sean más inteligentes, según un estudio realizado en la alemana universidad de Iéna.

El estudio ha analizado por vez primera un análisis comparativo de la estructura completa del cerebro de los músicos profesionales, los aficionados y los profanos de la música. Utilizando la cada vez más extendida imagen mediante resonancia magnética (IRM), que analiza la anatomía en tres dimensiones, los investigadores descubrieron que tocar un instrumento musical desarrolla el oído, pero también la actividad motora del cerebro debido a la necesidad de traducir rápidamente las notas de la partitura en movimientos de los dedos.


Relación directa.

La IRM permitió descubrir que determinadas zonas del cerebro, como las encargadas del oído o de la visión, se desarrollan de una manera singular en los músicos profesionales, haciéndose al mismo tiempo más funcionales. Los investigadores han podido establecer de esta forma una relación directa entre el nivel de práctica musical y el desarrollo de determinadas zonas del cerebro.

La investigación desarrolla algo que ya había sugerido un estudio anterior de la Universidad de Heildelberg: que la región cerebral que regula la actividad del oído estaba más desarrollada en los músicos profesionales que en las demás personas. El análisis realizado mediante IRM ha confirmado este descubrimiento y llegado más lejos al comparar los cerebros de las tres categorías de artistas, lo que les ha permitido establecer que tocar un instrumento desarrolla no sólo el oído, sino también la vista y la precisión de los movimientos manuales.

El estudio ha sido dirigido por el Dr. Christian Gaser, de la Universidad de Friederich Schiller en Iéna, y está publicado en The Journal of Neuroscience.

dilluns, 26 de setembre del 2011

Flauta de bec

Ja hem reprès el ritme, "o en ello estamos". Avui, per iniciar la classe del taller de flauta, hem escoltat una audició. En concret The Pink Panter de Henry Mancini en versió Quartet de flautes de bec compost per una flauta de bec soprano, una flauta de bec contralt, una flauta de bec tenor i una flauta de bec baixa. A continuació, però, insereixo una imatge amb totes les flautes de bec existents. Fixeu-vos amb les treballades a classe i com es diferencien entre elles en longitud i, per tant, en registre (com més llarg és el tub, el so és més...?).




Permeteu-me que us passi l'enllaç sobre la Història de la flauta de bec (recordeu clicar sobre la paraula subratllada).

A més us incorporo un enllaç per refrescar la digitació, ja que després de les llargues vacances d'estiu a vegades tenim dubtes.

Finalment us incorporo dues webs molt senzilles però ben clares. Una sobre la flauta de bec en general i l'altre és un mètode d'estudi de flauta, per si volem aprofundir-hi. Evidentment, i com sempre, la xarxa és immensa i n'hi han moltes, moltíssimes més, segur que tan interessants i ben el·laborades.

Ja que hem parlat, i escoltat, del quartet de flautes de bec, us proposo escoltar i veure aquest vídeo interpretat per músics catalans. El penjo ja que aquesta mateixa audició la treballem a l'escola en altres cursos i amb d'altres finalitats. Recomano escoltar l'explicació inicial.






També afegeixo aquest quartet que els trobo realment esplèndids. D'esquerra a dreta veureu les següents flautes: tenor, contralt, baixa i soprano.








Que en gaudiu!

dissabte, 24 de setembre del 2011

Web

Adreçat als alumnes de 6è de l'escola, primordialment.

Molt bones, noies i nois, nens i nenes.
Ja sabeu que en aquest nou curs que ja hem arrencat treballarem la Història de la Música occidental, és a dir, des dels origens documentats de la Música fins a les composicions més contemporànies, el jazz i la música que tant us agrada. Recordem que en menys d'un any recorrerem més de 2.000 anys d'Història i cultura. Però no patiu que, com ja us vaig dir, farem un repàs lleuger aturant-nos en alguns dels compositors més representatius de cada època històrica (no són -ni seran- ni els únics ni els millors però sí els més representatius).

Per ampliar la informació donada a l'aula i poder fer el "treball" de recerca d'informació de cada artista treballat us recomano passar per aquesta enciclopèdia virtual: Viquipèdia (cliqueu a la paraula i us adreçarà a la web esmentada).

Recordeu que aquesta enciclopèdia, en funció de l'article, està en diversos idiomes. Si desitjeu llegir-ho en un altre idioma aneu al link que he posat en aquesta entrada, escriviu un terme a buscar, per exemple "artista", i premeu intro. Quan aparegui el resultat de la cerca, a la banda esquerra, us apareix una columna amb el títol "altres llengües" on podeu seleccionar la llengüa que desitjeu. És evident que no tots els articles estan traduits a totes les llengües per això a paraula o nom més conegut (o popular) a més llengües el trobareu traduït. Per exemple, ara introduïu la paraula "flabiol" (instrument de vent fusta bisell popular de Catalunya) i cliqueu intro. Veureu que només apareix en 5 llengües a més del català.

Vull afegir, per acabar, que aquesta web no és, ni de bon tros, ni la única ni -potser- la millor en continguts d'Història de la Música però la trobo prou adeqüada pel que necessitem.


Molts ànims per al nou curs i, sobretot, per trobar el gust en aprendre... i a Internet hi ha molt per descobrir.

dijous, 22 de setembre del 2011

Benvinguda

Benvinguts a totes i tots.

Encetem aquest espai, en forma de blog, de l'aula de música de l'Escola Perú però, també, de la música en general i la pedagogia musical.

La intenció d'aquest espai és per una banda divulgar la música, els instruments, curiositats i peculiaritats d'aquest art i, per altra banda, penjar-vos material (com he dit abans, interessant) important per a l'assignatura: des de videos d'instruments i d'Història de la Música (aquest per als grans de l'escola) fins als apunts i les partitures per a flauta. Tot ell us ho podeu descarregar al vostre ordinador i guardar-ho o, fins i tot, imprimir-ho (a excepció d'aquelles partitures o documents que us ho informi, que no es poden imprimir degut a drets reservats). La intenció de fer-ho d'aquesta manera és doble: per una banda perquè estem a l'era de les tecnologies (recordem que a molts instituts, quan us toqui, treballen amb ordinador i llibres digitals) i, per altra banda, es tracta d'una qüestió ecològica. Imagineu-vos cada document que penjo en paper, multiplicat per pràcticament 200 alumnes que som! Tranquils que no tot ho haureu d'extreure i estudiar només d'aquí, hi hauran materials que us els donaré en mà o, si el necessiteu en paper i no disposeu d'impressora a casa, podreu copiar-vos-ho des d'aquest blog.


Per accedir a cada apartat, només cal prémer la paraula que hi veieu a dalt, sota el títol. Per tornar a inici, és a dir, al blog, pugeu amunt i cliqueu sobre el títol en gran: "Música i escola". Aprofito per informar-vos que totes les paraules que veieu de color taronja i que, a més a més, quan passeu el ratolí per sobre veureu que canvia de forma de fletxa a forma de dit, significa que és una paraula que conté "misteri", un text ocult... cliqueu-hi i el desxifrareu. Pista: el missatge que us dongui està directament relacionat amb la paraula que heu clicat.

Com a iniciador us vull donar les gràcies a tots aquells/es que hi participareu activa o passivament i, alhora, animar-vos a seguir passant per aquí ja sigui per veure i/o escoltar material que vagi deixant, bé per llegir algun escrit, bé per fer una simple visita.

Salut i endavant!


"Sense música la vida sería un error" Friedric Nietzsche, filòsof.